mizalisyaf
Isnin lepas, dengan excitednya aku nak buat kuih lapis.. Yang merah putih tu.. Semua bahan dah dibeli during weekend termasuklah loyang.. Resipi ni aku amik dari internet.. Tu laa resipi yang dikatakan menghasilkan kuih lapis yang paling sedap.. Campur tepung gandum, tepung beras, tepung jagung, santan.. Alamak santan kurang, hentam je la guna fresh milk.. Sambil bancuh adunan, periuk kukus dipanaskan..

Alamak.. Loyang terlebih besar laa plak.. Tudung periuk kukus tu senget bila ditutup.. Nak guna casserole, tak muat plak.. Nak guna tupperware or seangkatan dengannya takut kemik plak.. Alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan.. Aku guna juga loyang besar tu.. Malangnya bancuhan tu sesuai untuk loyang kecik supaya dapat menghasilkan 6 atau 7 lapis..

Aku teruskan juga usaha.. Tuang selapis warna merah.. Oh no.. Nampak gaya boleh buat 4 lapis saja.. Kukus selama 5 minit.. Nampak ok.. Tuang bancuhan putih pula.. Ternipis pulak.. Kukus lagi.. Tuang lapisan merah pula.. Alamak, lapisan bawah tak berapa masak menyebabkan warna putih dan merah bercampur.. Lantak laa.. Aku kukus lagi.. Dan bila tuang lapisan terakhir, lapisan bawah belum masak juga.. Bercampur lagi warnanya.. Kukus punya kukus, maka masak la ia.. Lihatlah hasilnya.. Huhu..



Rupa kureng.. Rasa plak? Ada laa rasa kuih lapis tapi kurang menepati citarasa aku.. Abangku sayang rasa segigit je.. Budak2 makan seketul dua.. Aku pon sama.. Akhirnya masuk ke tong sampah.. Huhu.. Takpe next time cuba lagi guna sukatan santan yang betul dan loyang kecil.. Mungkin berjaya.. Usaha tangga kejayaan..
0 Responses
Daisypath Anniversary tickers