Wah.. Rajin betul mak buyung ni cuba resipi baru.. Arini buat lasagna plak.. Sebenarnya takde la susah sangat nak masak.. Cuma leceh sebab kena masak sos daging, sos putih, celur kepingan lasagna.. Pastu kena lapis-lapiskan dalam bekas sebelum dibakar.. Hampir 2 jam gak laa aku masak benda ni.. Apsal ada yang kata kalo taktau nak hidang apa kat tetamu, wat je lasagna? Konpius aku.. Goreng mee lagi senang.. Tak sampai setengah jam dah siap..
Sos daging tu sama je dengan sos spaghetti.. Tumis bawang + daging cincang + sos prego/kimball + garam + serbuk lada hitam.. Sukati laa nak letak cendawan ke carrot ke celery ke.. Aku tak letak pon.. Just guna sos kimball with mushroom.. Sos putih plak adalah campuran butter + tepung + fresh milk + keju cheddar (guna yg keping cheesedale tu senang).. Kepingan lasagna tu rendam dalam air panas je..
Bila semua bahan dah ready, bolehlaa dilapis-lapis dalam casserole.. Aku letak sos daging bawah skali supaya tak lekat.. Pastu kepingan lasagna -> sos daging -> sos putih -> tabur keju parmesan dan mozarella.. Ulang 3 lapis.. Last skali letak lebih cheese.. Bakar dalam oven 180 degree Celcius selama 30-40 minit.. Panas2 memang best makan sebab keju meleleh wa cakap lu!
Tapi kan, keseronokan memasak ni tak begitu terasa sebab abangku sayang tak gemar benda pelik2.. Huhu.. First time dia datang rumah jumpa mak abah, aku kononnya nak impress abangku sayang dengan masak spaghetti.. Maklumlah blajar masak tu masa kat UK konon.. Dia makan skit je.. Huhu.. Lasagna ni pon Alya je suka.. Isyraf tak suka.. ikut tekak ayahnya, tekak Melayu..


Sos daging tu sama je dengan sos spaghetti.. Tumis bawang + daging cincang + sos prego/kimball + garam + serbuk lada hitam.. Sukati laa nak letak cendawan ke carrot ke celery ke.. Aku tak letak pon.. Just guna sos kimball with mushroom.. Sos putih plak adalah campuran butter + tepung + fresh milk + keju cheddar (guna yg keping cheesedale tu senang).. Kepingan lasagna tu rendam dalam air panas je..
Bila semua bahan dah ready, bolehlaa dilapis-lapis dalam casserole.. Aku letak sos daging bawah skali supaya tak lekat.. Pastu kepingan lasagna -> sos daging -> sos putih -> tabur keju parmesan dan mozarella.. Ulang 3 lapis.. Last skali letak lebih cheese.. Bakar dalam oven 180 degree Celcius selama 30-40 minit.. Panas2 memang best makan sebab keju meleleh wa cakap lu!
Tapi kan, keseronokan memasak ni tak begitu terasa sebab abangku sayang tak gemar benda pelik2.. Huhu.. First time dia datang rumah jumpa mak abah, aku kononnya nak impress abangku sayang dengan masak spaghetti.. Maklumlah blajar masak tu masa kat UK konon.. Dia makan skit je.. Huhu.. Lasagna ni pon Alya je suka.. Isyraf tak suka.. ikut tekak ayahnya, tekak Melayu..

